Historia

I begynnelsen var Porin Matti

Under flera decennier var Porin Matti-kaminen en av de mest kända produkterna som tillverkades i Rosenlews mekaniska verkstad i Björneborg. Företagets tekniker Svante Palkola designade kaminen i slutet av 1930-talet.

I dåtida Finland, och även länge framöver, bodde finländare ytterst trångt. Det fanns ett behov för en värmekälla som passade bra i små utrymmen och vars vedförbrukning var låg. Först tillverkades Porin Matti i fyra olika format. Speciellt populär, i synnerhet efter krigstiden, var den färdigmurade Porin Matti-eldstaden med stomme av stål.

Formgivningens oerhörda decennium, 1960-talet, påverkade till och med utseendet på Porin Matti. Den berömda Timo Sarpaneva som på den tiden arbetade på Rosenlew förnyade formen på Porin Matti. De nya färgalternativen på kaminerna var röd, olivgrön och grå. Samtidigt utformades till exempel ugnsluckan som blev mer strömlinjeformad.

Till slut gav Rosenlew ifrån sig sin klassikerkamin år 1974. Företaget Polartherm från Luvia köpte kaminen till sin produktion och fortsatte tillverka den ända fram till år 2002.

Efter en kortare paus år 2009 började bolaget PK-Levy från Nurmes i Norra Karelen i sin tur tillverka Porin Matti.

Porin Mattis stramvackra yta fortsätter således att sprida värme i tusentals finländska hem och sommarstugor. En klassiker lever kvar.

Källa: Rosenlew-museum och stadstidningen Tamperelainen

Ladda broschyren från 1940 (källa: Finlands nationalbibliotek)

Video