1. Listaa kunnostettavat osat ja tilaa tarvittaessa varaosat
Ihan ensimmäiseksi tarkista Mattisi malli. Eli onko kyse ennen 50-lukua tehdystä nuppivetimellisestä mallista vai kenties uudemmasta vaakakahvaisesta uunista. Molempiin saa varaosia verkkokaupastamme, sillä samat osat, kuten uudet lasiluukut eivät käy sellaisenaan kaikkiin malleihin.
Kun aloitat uunin kunnostuksen, mieti, kunnostatko vanhat osat vai tilaatko kokonaan uudet. Uusien osien etu on toki se, että niiden pinta kestää hyvin kuumuutta, kun taas itse maalatessa tulee pinta varautua uusimaan jonkin ajan kuluttua.
Ennen kunnostamista kannattaa myös tarkastaa uunin yleiskunto. Jos Porin Matti on moneen kertaan siirretty ja huonosti pidetty, tiiilet voivat esimerkiksi olla sisältä halki tai muuraus vaurioitunut niin, että uuni savuttaa. Uunissa kannattaakin koepolttaa pesällinen puuta ennen kunnostusta.
2. Porin Matin kannen irrottaminen
Porin Matin kannen saa poistettua helposti irrottamalla sen neljä ruuvia. Samalla on hyvä tarkastaa vanhan keittolevyn kunto. Mikäli levyssä on halkeamia, se on hyvä vaihtaa uuteen.
Muita vaihdettavia osia ovat muun muassa arina, tuhkalaatikko ja nokiluukku.
Vanhoissa Porin Mateissa oli perinteisesti umpinainen luukku, mutta myös vanhempiin malleihin on mahdollista vaihtaa lasiluukku, joka tuo elävän tulen myötä oman säväyksensä sisustukseen.
3. Uunin keittolevyn vaihtaminen
Kansilevyn poistamisen jälkeen keittolevy on helppo nostaa pois, sillä valurautainen levy lepää painonsa varassa. Keittolevyn alla olevassa urassa on punostiiviste, joka voi vanhassa uunissa olla hapertunut tuhkaksi. Sen voi raaputtaa pois esimerkiksi tylsällä veitsellä tai ruuvimeisselin kärjellä. Harjaa tai imuroi sitten ura puhtaaksi ja painele tylpällä esineellä uusi tiiviste paikalleen. Ehjä tiiviste on tärkeä, sillä se tiivistää tulipesän ja keittolevyn välin nii, ettei savua pääse huoneilmaan.
4. Oven vaihtaminen Porin Mattiin
Vanhan luukun saa irti lyömällä ylempää kiinnitystappia alhaaltapäin ja vetämällä sen ulos. Jos tappi on niitattu kiinni tai se ei irtoa, sen voi katkaista esimerkiksi kulmahiomakoneella käyttämällä ohutta katkaisuterää. Uusi luukku kiinnittyy suoraan alatappiin ja lukittuu paikalleen siinä kiinni olevan yläsaranatapin avulla.
Lue lisää lasiluukusta verkkokaupastamme
5. Uunin pinnan puhdistaminen
Jos uunin emalipinta on ehjä, sille voi riittää pelkkä puhdistus esimerkiksi keraamisen lieden puhdistusmassalla ja karhunkielellä. Jos taas maalipinta on epätasainen tai ruosteessa, epätasaisuudet ja ruostetäplät kannattaa hioa kevyesti hienolla hiekkapaperilla (karkeus 180 tai 240), pyyhkiä tärpätillä ja viimeistellä erittäin hienolla paperilla (karkeus 400).
Pintojen hiontaan voi kokeilla varovasti myös porakoneen tai kulmahiomakoneen päähän kiinnitettävää teräsharjaa. Varsinkin luukun, kehysten ja kannen puhdistuksessa harjapää nopeuttaa työtä huomattavasti.
6. Porin Matti -uunin maalaaminen
Porin Matin kuoren voi myös maalata itse. Kuumumisen takia tavallinen maali ei kuitenkaan kestä, vaan parhaan tuloksen saa kuumuuden kestävällä spraymaalilla, jonka kuuman kesto on parhaimmillaan jopa 600 astetta. Suihkuta ohuita kerroksia puhtaaseen pintaan noin 20 senttimetrin etäisyydeltä niin, ettei maali pääse valumaan. Kerrosten kannattaa antaa kuivahtaa ennen seuraavaa.
Vinkki: mattapintainen maali antaa paremmin anteeksi kolhuja ja epätasaisuuksia.
Ja sitten vain tulet pesään!
Huomaa, että ensilämmitys kannattaa tehdä maltillisesti, sillä uusi maalipinta tai uusio-osien tehdaspinta saattaa hieman savuta. Jos piippu on kylmä, kannattaa pesässä tai tuhkaluukussa polttaa paperia vedon lisäämiseksi. Ja pesään tietenkin mahdollisimman kuivaa puuta puhtaan palamisen takaamiseksi.
Katso Porin Matin kunnostaminen videolta.