Toimitusruuhka

Toimitusruuhkasta ja kesälomasta johtuen Porin Matti tulisijojen toimitukset menevät elokuulle

Porin Matti täytti toiveet – kaunis, kompakti ja tehokas takka on Lipposten kodin sydän

Porin Matti täytti toiveet – kaunis, kompakti ja tehokas takka on Lipposten kodin sydän

Mirva, Koda ja Vellu Lipponen ostivat kotiinsa Porin Matti -uunin.

Tuli rätisee punaisessa Porin Matissa. Sen edustalla leikkii vuoden ikäinen Koda. Äiti Mirva Lipponen ja isä Vellu Lipponen katselevat pojan leikkejä hymyillen. Ollaan Lipposten uusioperheen kotona Nurmeksen Lehtovaarassa. Siellä asuu vaihtelevasti 3–7 henkilöä riippuen siitä, ovatko kotona kaikki lapset vai ainoastaan Koda.

– Koti on meille tukikohta. Paikka, jonne voi aina tulla, olipa tilanne mikä hyvänsä, Mirva sanoo.

Perheen suuri, 136-neliöinen tiilitalo on rakennettu vuonna 1974, mutta sitä on remontoitu kattavasti vuosien mittaan. Talossa on öljylämmitys, ja kustannukset uhkaavat kasvaa kylmänä talvena kohtuuttomiksi. Siksi Lipposet päättivät hankkia kotiinsa tulisijan lisälämmönlähteeksi. Paikaksi valikoitui iso olohuone, jota vanha patteristo ei saanut kunnolla lämpimäksi.

– Olohuone jäi harmittavan vähälle käytölle, kun tilaa oli paljon, mutta lattia jäi viileäksi, eikä siinä tehnyt mieli olla, Lipposet muistelevat.

Porin Matin asentaminen oli helppoa

Koska perheessä on pieniä lapsia ja lemmikkejä, uuni ei saanut olla sellainen, joka kuumuu kyljistään polttavaksi. Mirva ja Vellu myös halusivat, että uuni on hyvännäköinen, kompaktin kokoinen ja helppo asentaa. Porin Matti tuntui perheestä hyvältä vaihtoehdolta.

– Se täytti meidän kriteerimme täydellisesti, Vellu toteaa.

Lipposet eivät myöskään halunneet kotiinsa isoja remontteja, joten valmiiksi kasattu uuni oli paras ratkaisu. Porin Matti painaa vain 200 kiloa, joten lattiaakaan ei tarvinnut vahvistaa.

– Laitettiin seinään harkkohormi, siihen pintakäsittely ja sitten vain valmis takka paikalleen. Reikä kylkeen, uuni kiinni ja se oli siinä, Vellu kertaa.

Katso Porin Matin asennusvideo tästä

Uunin lämpö hyötykäyttöön – ruoka syntyy kätevästi keittolevyllä

Kodin olohuone sai Porin Matin myötä aivan uudenlaisen elämän. Uuni kerää perheen ympärilleen lähes aina, kun sitä lämmitetään.

– Käytämme olohuonetta nyt tosi paljon monipuolisemmin kuin aiemmin. Saatamme kattaa vaikka iltapalan takan eteen ja syödä siinä. Tai sitten istuskelemme muuten vain lattialla pelailemassa tai lukemassa, Mirva kertoo.

Lipposten Porin Matti on varusteltu keittolevyllä, ja se on ollutkin kovassa käytössä. Vellu on perheen pääasiallinen ruoanlaittaja, ja hän on tehnyt levyllä niin keittoja ja patoja kuin aamupuuroa ja munakasta.

– On ollut todella hienoa, että lämpö saadaan hyödynnettyä myös ruoanvalmistukseen, Vellu toteaa.

Osta keittolevy

Porin Matti muuntautuu helposti sisustukseen sopivaksi

Ja kyllähän punainen Matti myös katsetta kestää. Saattaa tosin olla, että Lipposten uunin väri vaihtuu jossakin vaiheessa Hehku-sävystä toiseen, kuten vaikka turkoosiin.

– Tähän saa värin vaihdettua uusilla kuorilla. Nyt on ollut punainen kausi, mutta on mukavaa, että väriä voi vaihdella välillä muun sisustuksen mukaan, Vellu toteaa.

Kaiken kaikkiaan Lipposet ovat olleet hyvin tyytyväisiä Porin Mattiin – se on lunastanut kaikki sille asetetut odotukset. Uuni on kompakti, kaunis ja helppo.

– On uskomatonta, että tällainen pieni uuni voi lämmittää niin tehokkaasti, että öljynkulutuskin on vähentynyt huomattavasti, Mirva sanoo.

Katso Lipposten tarina videolta.

Tutustu värivaihtoehtoihin ja osta oma Porin Mattisi verkkokaupasta!